Bloggen, best spannend
Blog jij zelf ook, of wil je dat gaan doen? Dan heb je misschien ook meegemaakt, of denk je er aan, dat het in eerste instantie best een even spannend is. Dit gaat niet meer over gewoon wat vakantie foto’s posten, maar om een stuk eigen kennis of mening te delen met anderen. Delen met mensen die je niet kent en die vast veel meer over het onderwerp weten, dus die gaan jouw blog natuurlijk verschrikkelijk ‘torpederen’.
Toch ben ik het ruim anderhalf jaar geleden gaan doen. Voor mij was daarbij het boekje van Austin Kleon getiteld ‘Show your work’ een extra duwtje in de rug. Kleon schrijft vlot en enthousiast over een aantal dingen die belangrijk zijn bij het schrijven van een blog. Het allereerste waar hij mee komt is ‘You don’t have to be a genius’ of nog beter ‘be an amateur’. Wees gewoon wie je bent en schrijf over jouw passie.
Uiteindelijk zal de wil om je eigen inzichten te delen het winnen van je blogvrees en post je met wat gezonde spanning je eerste blog. Natuurlijk zijn er ook mensen die daar geen enkele moeite mee hebben, maar daar was het boekje van Austin Kleon niet voor bedoeld.
Er is al zoveel geschreven
Eigenlijk vond ik het wel vreemd om te schrijven over onderwerpen waar al veel over geschreven wordt. Want het maakt niet uit wat jouw onderwerp is, geheid dat er al boeken, blogs en tijdschriften mee vol staan. Maar toen bedacht ik me ‘dát er dus al zoveel over geschreven wordt!’. M.a.w. een onderwerp waar veel over geschreven wordt is blijkbaar interessant. Dus doe mee, je eigen blog is een onderdeel van de publieke discussie.
#1 Kleine stukjes worden vanzelf een groter verhaal
Een belangrijke tip van Austin Kleon is ‘Share something small every day’. We denken vaak dat het gelijk perfect moet zijn, maar zijn stelling is: als je regelmatig een klein stukje vertelt, dan heb je na een jaar een heel verhaal.
Ik heb deze tip nog niet goed kunnen toepassen. Stom? Misschien, maar het is mijn blog en het past nu niet in de manier waarop ik te werk ga. Wat ik doe, ik lees een boek waarvan ik denk dat het me inzicht geeft in een onderwerp waar ik meer van wil weten. Dan maak ik er een uittreksel van, terwijl ik dat doe schrijf ik er allemaal gedachten en verbanden bij die in me opkomen. Het is niet mijn bedoeling om boekverslagen te schrijven, ik ben op zoek naar het inzicht dat het boek mij geeft en dat ga ik delen in een blog.
Je snapt misschien wel dat ik op die manier niet elke week een blog kan schrijven, en dan moet het ook nog in mijn vrije tijd. Maar ik houd de gedachte van Austin vast, uiteindelijk vormen ook mijn blogs een keer één groter geheel.
#2 Beheers het proces
Kleon waarschuwt dat je het proces van het bloggen wel moet beheersen. Bedenk dat je langere tijd wilt bloggen, daarmee is het een proces, maar iemand moet dat proces beheersen en dat ben jij. Houdt dus bij wat je doet. Ik heb een lijst van de boeken die ik gelezen heb, verwerkt heb, of nog wil lezen. Ik houd een mindmap bij van de onderwerpen waar ik over blog of nog wil bloggen. En natuurlijk moet je je eigen PC op orde houden met alle informatie die je verzamelt.
#3 Neem je referenties serieus
Kleon geeft terecht aan dat het belangrijk is dat je je referenties benoemd, zoals jij ook graag zou willen dat anderen ook naar jouw verwijzen. Geef de ander credit. In mijn blog heb ik daarom een boekenlijst opgenomen en in de blogs die primair op basis van een specifiek boek zijn ontstaan benoem ik ze nog eens expliciet.
#4 Leren schrijven en tekenen
Als je voor het laatst op je middelbare school een opstel hebt moeten schrijven en daarna alleen nog maar zakelijke stukken hebt geproduceerd, dan valt het schrijven van een leuke blogtekst nog niet mee. Dus ‘prepare yourself’. Zo heb ik wat korte cursussen gedaan over storytelling e.d. én heb ik een korte cursus bloggen gedaan bij Dennis Rijnvis. Dennis schrijft zelf ook een blog over 'Leer beter schrijven', zijn tips kun je ook volgen op LinkedIn.
Je moet een blog natuurlijk ook opleuken met plaatjes. Voor mezelf heb ik de stelling dat ik per blog 2 plaatjes opneem. Die plaatjes zijn vaak een beeld of een grappige twist die bij me opkomt. Met die plaatjes probeer ik zo een beetje beleving aan de blog toe te voegen. Natuurlijk kun je gelikte foto’s van Pinterest o.i.d. toevoegen, maar zoals Austin al zegt ‘be an amateur’. Mijn tekeningen zijn niet zo mooi, maar ze zijn wel authentiek, en misschien leer ik ooit nog beter tekenen.
#5 Omgaan met kritiek
In de woorden van Kleon ‘Learn to take a punch’. Reacties op je blog kunnen best spannend zijn en harder over komen dan in een gesprek zou gebeuren. Het beste advies is, neem even de tijd om ze te verwerken. Een reactie is ook belangstelling en als je nog een tweede keer kijkt dan zie je misschien iets interessants waar je wat mee kan. Je kunt het gezichtspunt van de ander ontdekken en daarmee je eigen blog uitbreiden, of je ontdekt dat je eigen teksten ergens niet duidelijk genoeg zijn.
#6 Deel je ervaringen
Deel je ervaringen over je blog activiteiten, zegt Kleon. Dat had ik nog niet gedaan, daarom werd het hoog tijd voor deze persoonlijk blog. Ik heb bijvoorbeeld een paar specifieke keuzes gemaakt, misschien vindt je ze interessant.
- Ik ben mijn blog in het Nederlands begonnen omdat dat mijn moedertaal is. Er valt nog heel wat te leren over hoe je een verhaal goed neerzet, dat lukt beter als je dat in je eigen taal doet. Maar om in social media mee te kunnen doen
in discussies is het wel handig op termijn ook een engelse versie van mijn blog op te gaan zetten. Er zijn goede vertaal oplossingen beschikbaar, dus dat moet wel lukken.
- Voor mijn website heb ik gekozen voor een oplossing waarbij ik zelf zo weinig mogelijk aan de
technische inrichting hoef te doen. Daarmee heb ik expliciet gekozen voor focus op de inhoud van mijn blogs. Ik ben dan wel wat beperkt in de mogelijkheden, maar de leverancier van de website
techniek die ik gebruik (Jimdo) heeft voor alle gebruikers automatisch de nieuwe privacy richtlijnen geïmplementeerd. Lekker makkelijk.
- Ik heb mijn website niet op een platform als Linkedin of Wordpress gehost, omdat ik eigenaar wil
blijven van de teksten die ik plaats. Veel van deze platformen hebben in de kleine lettertjes staan dat je bij plaatsing het eigenaarschap van de tekst overdraagt, door met een eigen website en
domein te werken voorkom je dat.
- Ik vermijd het gebruik van extra katernen waarin je een deel van je tekst nog een keer in grote
letters herhaald. Zelf vindt ik het heel irritant, je wordt uit de normale tekst gezogen om er achter te komen dat je een tekst twee keer leest. Om toch een optie te bieden om mijn blogs heel
snel te scannen gebruikt ik nu afwijkende kleuren op de belangrijkste regels. Ik twijfel wel of ik daarmee niet mensen met kleurblindheid benadeel.
- Hoe lang moet je blog zijn? Ik heb eerst geprobeerd ze rond de 750 woorden te houden, maar uiteindelijk wil ik ook een afgerond verhaal opstellen. Daarom heb ik een streng maximum maar los gelaten. Wat je wel kan doen is werken aan de leesbaarheid van je teksten en ik heb puntje 4 van hiervoor toegepast zodat lezers de hoofdzaak ook eerst even snel kunnen scannen.
Bijvangst van zelf bloggen
Door het werken aan de blogs kom ik soms ook onverwachts tot concrete bijvangst. Twee voorbeelden.
- Het eerste voorbeeld is dat door me te verdiepen in de werking van de Europese Unie, een nogal actueel onderwerp, ik de berichtgeving daarover in de media met veel meer eigen achtergrond kennis kan volgen. Je bent niet meer een speelbal van de media.
- Het tweede voorbeeld is dat ik er achter kwam dat onze overheid haar beleid sinds 2018 ook laat toetsen op de effecten ‘elders’ en ‘later’. Vind ik belangrijk, maar had ik zonder mijn eigen blog inspanningen niet geweten.
Je verrijkt jezelf
Wat ik mooi vindt aan het maken van een blog is dat je een keer de tijd neemt om een onderwerp uit te diepen. Je doet nieuwe inzichten op of je kan een mening vormen en je best doen om dat onder woorden te brengen. Kortom je verrijkt jezelf.
Reactie schrijven